Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 9)

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayi : 29643
TEBLIG
Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 

KURUMLAR VERGISI GENEL TEBLIGI (SERI NO: 1)’NDE

DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR TEBLIG

(SERI NO: 9)

MADDE 1 – 3/4/2007 tarihli ve 26482 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebligi (Seri No: 1)’ne “10.5. Türkiye’den yurtdisi mukimi kisi ve kurumlara verilen hizmetler” baslikli bölümünden sonra gelmek üzere asagidaki bölüm eklenmistir.

10.6. Sermaye artiriminda indirim

27/3/2015 tarihli ve 6637 sayili Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 8 inci maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fikrasina eklenen (i) bendinde, finans, bankacilik ve sigortacilik sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi tesebbüsleri hariç olmak üzere sermaye sirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmis olan ödenmis veya çikarilmis sermaye tutarlarindaki nakdi sermaye artislari veya yeni kurulan sermaye sirketlerinde ödenmis sermayenin nakit olarak karsilanan kismi üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) tarafindan indirimden yararlanilan yil için en son açiklanan bankalarca açilan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan agirlikli yillik ortalama faiz orani dikkate alinarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarin %50’sinin, kurumlar vergisi matrahinin tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrica gösterilmek sartiyla, kurum kazancindan indirim konusu yapilabilecegi hüküm altina alinmistir.

10.6.1. Indirimin kapsami

Sermaye sirketlerinin sermaye yapilarinin güçlendirilmesi amaciyla getirilen bu düzenleme uyarinca indirime konu edilecek tutarin hesaplanmasinda, 1/7/2015 tarihinden itibaren ticaret siciline tescil edilmis olan ödenmis veya çikarilmis sermaye tutarlarindaki nakdi sermaye artislari veya bu tarihten itibaren yeni kurulan sermaye sirketlerinde ödenmis sermayenin nakit olarak karsilanan kismi üzerinden, ilgili hesap döneminin sonuna kadar Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fikrasinin (i) bendi hükmüne göre hesaplanacak tutar dikkate alinacaktir.

Bu indirim uygulamasinda,

a) Nakdi sermaye artisi, sermaye sirketlerince ilgili hesap döneminde ticaret siciline tescil edilmis olan ödenmis veya çikarilmis sermaye tutarlarindaki nakdi artislar ile yeni kurulan sermaye sirketlerinde ödenmis sermayenin nakdi olarak karsilanan kismini,

b) Ticari krediler faiz orani, bankalarca açilan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan agirlikli yillik ortalama faiz orani olarak dikkate alinacak olan ve TCMB tarafindan indirimden yararlanilan yil için en son açiklanan “Bankalarca Açilan Kredilere Uygulanan Agirlikli Ortalama Faiz Oranlari”ndan “Ticari Krediler (TL Üzerinden Açilan) (Tüzel Kisi KMH ve Kurumsal Kredi Kartlari Hariç)” faiz oranini,

c) Süre, ticaret siciline tescil edilen sermaye artiriminin nakit olarak karsilanan kisminin sirketin banka hesabina yatirildigi tarihin içinde bulundugu (Nakden taahhüt edilen sermayenin, sermaye artirimina iliskin kararin ticaret siciline tescil edildigi tarihten önce sirketin banka hesabina yatirilan kismi için tescil tarihinin içinde bulundugu) aydan hesap döneminin sonuna kadar olan ay sayisinin 12 aya olan oranini,

ifade etmektedir.

Indirime konu edilecek tutarin hesaplanmasinda; mevcut sermaye sirketlerinde ödenmis veya çikarilmis sermaye tutarlarindaki nakdi sermaye artislari, yeni kurulan sermaye sirketlerinde ise ödenmis sermayenin nakit olarak karsilanan kismi dikkate alinacak olup sermayenin nakit olarak karsilanmayan kismi için indirim uygulamasindan yararlanilamayacagi tabiidir.

Bununla birlikte;

– Sermaye sirketlerine nakit disindaki varlik devirlerinden kaynaklanan sermaye artislari,

– Sermaye sirketlerinin birlesme, devir ve bölünme islemlerine taraf olmalarindan kaynaklanan sermaye artislari,

– Bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesinden kaynaklanan sermaye artislari,

– Ortaklarca veya Kurumlar Vergisi Kanununun 12 nci maddesi kapsaminda ortaklarla iliskili olan kisilerce kredi kullanilmak veya borç alinmak suretiyle gerçeklestirilen sermaye artislari,

– Sirkete nakdi sermaye disinda hisse senedi, tahvil veya bono gibi kiymetlerin konulmasi suretiyle gerçeklestirilen sermaye artislari,

– Bilanço içi kalemlerin birbiri içinde mahsubu seklinde gerçeklestirilen sermaye artislari,

indirim tutarinin hesaplamasinda dikkate alinmayacaktir.

Örnek: (A) Ltd. Sti. 4/5/2015 tarihinde, %50 oraninda ortagi olan Bayan (D)’ye 1.000.000 TL borç vermis olup bu tutari “Ortaklardan Alacaklar” hesabinda izlemektedir. 15/7/2015 tarihinde (A) Ltd. Sti.’nin sermayesinin nakdi olarak 2.000.000 TL artirilmasi karari alinmis ve bu tutarin %25’i olan 500.000 TL ayni tarihte ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilmistir. Nakdi sermaye artisina iliskin karar 22/7/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmistir. Bayan (D) sermaye taahhüdünün geri kalan 750.000 TL’sini 31/7/2015 tarihinde ortagi oldugu (A) Ltd. Sti.’nin banka hesabina yatirmak suretiyle yerine getirmis olup sirketten 4/5/2015 tarihinde almis oldugu 1.000.000 TL tutarindaki borcunu henüz ödememistir.

Ortaklar tarafindan, kredi kullanilmak veya borç alinmak suretiyle gerçeklestirilen sermaye artislari indirim tutarinin hesaplanmasinda dikkate alinmayacagindan, Bayan (D) tarafindan sermaye taahhüdüne iliskin olarak ödenen 1.000.000 TL için, Bayan (D)’nin 4/5/2015 tarihinde almis oldugu 1.000.000 TL borç ödeninceye kadar (bu borcun kisim kisim ödenmesi halinde ödenmeyen tutar ile sinirli olmak üzere) indirimden yararlanilmasi mümkün bulunmamaktadir.

10.6.2. Indirimden yararlanacak olanlar

Indirimden finans, bankacilik ve sigortacilik sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi tesebbüsleri hariç olmak üzere, sartlari saglayan sermaye sirketlerinin yararlanabilmeleri mümkündür. Dolayisiyla finans, bankacilik ve sigortacilik sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi tesebbüsleri bu indirimden yararlanamayacaktir.

10.6.3. Indirim uygulamasi

Nakdi sermaye artisi üzerinden, indirimden yararlanilan yil için TCMB tarafindan en son açiklanan ticari krediler faiz orani dikkate alinarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarin Bakanlar Kurulunca belirlenen orana isabet eden kismi ilgili dönem kurum kazancindan indirilebilecektir.

Kurum kazancindan indirilebilecek tutar asagidaki sekilde hesaplanacaktir:

Indirim uygulamasinda, artirilan sermayenin hesap dönemi içerisinde ortaklarca nakit olarak ödendigi (Nakden taahhüt edilen sermayenin, sermaye artirimina iliskin kararin ticaret siciline tescil edildigi tarihten önce sirketin banka hesabina yatirilan kismi için tescil tarihinin içinde bulundugu) ay kesri tam ay sayilmak suretiyle, yilin kalan süresi içinkist dönem esasina göre indirim tutari hesaplanacaktir.

10.6.3.1. Sermaye artiriminin tescili ve artirilan tutarin sirketin banka hesabina yatirilmasi

Sermaye sirketleri, yetkili organlarinin kismen veya tamamen nakdi sermaye artisina iliskin kararinin ticaret siciline tescil edildigi hesap döneminden itibaren, bu indirim uygulamasindan yararlanmaya baslayabileceklerdir.

Indirim hesaplamasina konu edilebilecek sermaye artisi tutari, artirilan sermayenin ortaklarca sirketin banka hesabina nakit olarak fiilen yatirilan kismi ile sinirli olup taahhüt edilen sermayenin, ortaklar tarafindan nakit olarak sirketin banka hesabina fiilen yatirilmayan kismi indirim tutarinin hesaplanmasinda dikkate alinmayacaktir.

Nakden taahhüt edilen sermayenin;

– Sermaye artirimina iliskin kararin ticaret siciline tescil edildigi tarihten önce sirketin banka hesabina yatirilan kismi için tescil tarihi,

– Tescil tarihinden sonra sirketin banka hesabina yatirilan tutarlar için ise sirketin banka hesabina yatirilma tarihi,

esas alinarak bu indirimden yararlanilabilecektir.

Örnek 1: (B) A.S.’nin sermayesinin nakdi olarak 6.000.000 TL artirilmasina iliskin 15/7/2015 tarihinde karar alinmis olup sirket ortaklarindan Bay (F)’nin taahhüt ettigi tutar 2.000.000 TL, Bay (K)’nin taahhüt ettigi tutar ise 4.000.000 TL’dir. Taahhüt edilen tutarlarin %25’i olan 1.500.000 TL 30/7/2015 tarihinde ortaklar tarafindan sirketin banka hesabina yatirilmis ve daha sonra sermaye artirim karari 3/8/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmistir. Sirket ortagi Bay (F) taahhüt ettigi sermayenin kalan kismi olan 1.500.000 TL’yi, sermaye artirimina iliskin kararin tescil tarihinden sonra, 6/8/2015 tarihinde, sirketin diger ortagi Bay (K) ise taahhüt ettigi sermayenin kalan 3.000.000 TL’lik kismini 9/11/2015 tarihinde sirketin banka hesabina yatirmistir. (B) A.S.’nin yararlanabilecegi indirim orani %50 olup 2015 yili sonu itibariyla TCMB tarafindan açiklanan ticari krediler faiz orani %10’dur.

Sermaye artirimina iliskin kararin ticaret siciline tescil edildigi tarihten önce (B) A.S.’nin banka hesabina yatirilan sermaye taahhüdünün %25’lik kismi için bu kararin tescil tarihi olan 3/8/2015 tarihi esas alinmak suretiyle indirimden faydalanilmasi mümkündür.

Kararin tescil tarihinden sonra ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilan sermaye taahhütleri için ise bu tutarlarin sirketin banka hesabina yatirildigi tarihler dikkate alinarak indirim tutari hesaplanacaktir.

Sermaye artirimina iliskin karar 3/8/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirildiginden, taahhüt edilen sermayenin kararin tescil tarihinden önce sirketin banka hesabina yatirilan 1.500.000 TL’lik kismi için bu aydan itibaren yil sonuna kadar indirim tutari hesaplanabilecektir.

Indirim tutari = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 1.500.000 TL x 0,10 x 0,50 x (5/12)

= 31.250 TL

Sermaye artirimina iliskin kararin ticaret siciline tescil edildigi tarihten sonra, taahhüt edilen sermayenin 1.500.000 TL’lik kismi Bay (F) tarafindan 6/8/2015 tarihinde, kalan 3.000.000 TL’lik kismi ise sirketin diger ortagi Bay (K) tarafindan 9/11/2015 tarihinde sirketin banka hesabina yatirilmis oldugundan; bu tutarlarin sirketin banka hesabina yatirildiklari aylardan itibaren yil sonuna kadar indirim tutari hesaplanabilecektir.

Bay (F) tarafindan yatirilan tutar için,

Indirim tutari  = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 1.500.000 TL x 0,10 x 0,50 x (5/12)

= 31.250 TL

Bay (K) tarafindan yatirilan tutar için,

Indirim tutari  = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 3.000.000 TL x 0,10 x 0,50 x (2/12)

= 25.000 TL

Dolayisiyla, 2015 hesap döneminde 6.000.000 TL’lik sermaye artirimi üzerinden hesaplanan ve kurum kazancinin tespitinde dikkate alinacak toplam indirim tutari (31.250 TL + 31.250 TL + 25.000 TL=) 87.500 TL olacaktir.

Ayrica, (B) A.S. 2016 hesap döneminde sermaye azaltimina gitmedigi ve diger sartlari da sagladigi takdirde 6.000.000 TL’lik bu sermaye artiriminin tamami üzerinden 12 ay için indirim tutari hesaplayabilecektir.

Örnek 2: 22/12/2015 tarihli genel kurul karari ile (C) A.S.’nin sermayesinin 12.000.000 TL artirilmasina karar verilmis ve bu tutarin %25’i olan 3.000.000 TL 29/12/2015 tarihinde ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilmistir. Söz konusu genel kurul karari 13/1/2016 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilerek sermaye taahhüdünün kalan 9.000.000 TL’si nakit olarak 29/1/2016 tarihinde ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilmistir. (C) A.S.’nin indirim tutarinin hesaplanmasinda dikkate alacagi indirim orani %50 olup 2016 yili sonu itibariyla TCMB tarafindan açiklanan ticari krediler faiz orani %10’dur.

Sermaye artirimina iliskin karar her ne kadar 2015 hesap döneminde alinmis olsa da bu kararin ticaret siciline tescili 13/1/2016 tarihinde gerçeklestirildiginden, taahhüt edilen sermayenin 29/12/2015 tarihinde sirketin banka hesabina yatirilmis olan %25’lik kismi için 2015 hesap dönemi itibariyla indirimden faydalanilmasi mümkün bulunmamaktadir.

Öte yandan, sermaye artirimina iliskin karar Ocak 2016 döneminde ticaret siciline tescil edildiginden ve sermaye taahhüdünün kalan kisminin tamami da bu dönemde ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilmis oldugundan, 2016 hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahinin tespitinde (C) A.S., sermayesinin nakden artirilan tutarinin tamami üzerinden indirim uygulamasindan faydalanabilecektir.

Indirim tutari  = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 12.000.000 TL x 0,10 x 0,50 x (12/12)

= 600.000 TL

(C) A.S. 2016 hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahinin tespitinde 600.000 TL’lik tutar için indirim uygulamasindan yararlanabilecektir.

10.6.3.2. Her bir hesap dönemi için ayri ayri yararlanma

Sermaye sirketleri gerçeklestirdikleri nakdi sermaye artislari üzerinden, nakdi sermaye artisinin yapildigi hesap döneminden itibaren baslamak üzere izleyen her bir hesap dönemi için ayri ayri indirim uygulamasindan yararlanabileceklerdir.

Öte yandan, sonraki dönemlerde sermaye azaltimi yapilmasi hâlinde nakdi sermaye artisinin azaltilan sermaye tutari kadarlik kismi indirim hesaplamasinda dikkate alinmayacaktir.

Örnek: (BA) A.S.’nin sermayesinin nakdi olarak 6.000.000 TL artirilmasina iliskin 3/8/2015 tarihli genel kurul karari 24/8/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmis ve sermaye taahhüdünün tamami ortaklarca bu ay içinde sirketin banka hesabina yatirilmistir.

(BA) A.S. 2015 hesap döneminde 5 aylik süre için indirimden yararlanacak ve sartlari saglamaya devam ettigi sürece artirilan bu sermaye tutari dolayisiyla izleyen hesap dönemlerinde de bu indirimden yararlanabilecektir.

10.6.3.3. Kazanç yetersizligi nedeniyle indirim konusu edilemeyen tutarin sonraki dönemlere devri

Sermaye sirketleri tarafindan nakdi sermaye artisina iliskin hesaplanan indirim tutarinin kazanç yetersizligi nedeniyle ilgili oldugu hesap dönemine ait matrahin tespitinde indirim konusu yapilamamasi halinde bu indirim tutarlari, herhangi bir endekslemeye tabi tutulmaksizin izleyen hesap dönemlerine iliskin matrahin tespitinde indirim konusu yapilabilecektir.

Örnek: 2016 hesap döneminde gerçeklestirdigi nakdi sermaye artislari üzerinden 50.000 TL indirim tutari hesaplamis olan (D) A.S. bu hesap dönemindeki mali zarari nedeniyle indirimden yararlanamamistir.

(D) A.S.’nin 2016 hesap döneminde kazanç yetersizligi nedeniyle kurum kazancindan indiremedigi 50.000 TL’lik indirim tutari sonraki dönemlere devredecektir. Izleyen dönemlerde kazancin bulunmasi halinde, 2016 hesap döneminde indirilemeyen bu tutar herhangi bir endekslemeye tabi tutulmaksizin ilgili dönem matrahinin tespitinde indirim konusu yapilabilecektir.

10.6.3.4. Sermaye azaltimi

Bu indirimden yararlanan sermaye sirketlerinin daha sonra sermaye azaltimi yapmalari halinde, nakdi sermaye artisinin azaltilan sermaye tutari kadarlik kismi için sermaye azaltimina iliskin kararin ticaret siciline tescil edildigi ayi izleyen aydan itibaren bu indirimden yararlanmalari mümkün bulunmamaktadir.

Öte yandan, nakdi sermaye artisi yapilmadan önce sermaye sirketlerinin sermaye azaltimina gitmis olmalari halinde, bu indirimin hesaplanmasinda azaltilan sermaye tutari kadarlik kisim dikkate alinmayacaktir.

Örnek: (E) A.S.’nin sermayesinin 150.000 TL artirilmasina iliskin olarak 9/5/2016 tarihinde genel kurul karari alinmis, sermaye taahhüdünün %25’i olan 37.500 TL 11/5/2016 tarihinde ortaklar tarafindan sirketin banka hesabina yatirilmistir. Karar, 23/5/2016 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilerek, taahhüt edilen sermayenin geri kalan kismi olan 112.500 TL ise ortaklarca nakit olarak 27/6/2016 tarihinde sirketin banka hesabina yatirilmistir. (E) A.S.’ninyararlanabilecegi indirim orani %50 olup 2016 yili sonu itibariyla TCMB tarafindan açiklanan ticari krediler faiz orani %10’dur.

(E) A.S.’nin sermayesinin 120.000 TL azaltilmasina iliskin genel kurul karari 10/7/2019 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmistir.

(E) A.S.’nin 2016 hesap döneminde yararlanabilecegi indirim tutari; taahhüt edilen sermayenin 37.500 TL’lik kismi için kararin tescil tarihi olan 23/5/2016 tarihi, 112.500 TL’lik kismi için ise bu tutarin ortaklar tarafindan sirketin banka hesabina yatirildigi 27/6/2016 tarihi dikkate alinarak hesaplanacaktir.

37.500 TL için;

Indirim tutari  = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 37.500 TL x 0,10 x 0,50 x (8/12)

= 1.250 TL

112.500 TL için;

Indirim tutari  = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 112.500 TL x 0,10 x 0,50 x (7/12)

= 3.281,25 TL

(E) A.S. 2016 hesap döneminde (1.250 TL + 3.281,25 TL=) 4.531,25 TL’lik indirim tutarini kurumlar vergisi matrahinin tespitinde indirim konusu yapabilecektir. 2017 ve 2018 hesap dönemlerinde ise diger sartlarin da saglanmasi kaydiyla, TCMB tarafindan bu dönemler için açiklanan ticari krediler faiz orani dikkate alinmak suretiyle söz konusu nakdi sermaye artisi üzerinden 12 ay için indirim tutari hesaplanabilecektir.

10/7/2019 tarihinde sermaye azaltimi yapilmis oldugundan Ocak-Temmuz 2019 dönemi için 150.000 TL’lik sermaye tutari üzerinden, Agustos-Aralik 2019 dönemi için ise sermaye azaltimi dikkate alinmak suretiyle (150.000 TL – 120.000 TL=) 30.000 TL’lik sermaye tutari üzerinden indirim tutari hesaplanabilecektir.

Öte yandan, (E) A.S. sonraki dönemlerde sermaye artirimina gitmesi halinde, sartlari tasimasi kaydiyla, artirilan bu sermaye tutarlari için indirim uygulamasindan yararlanabilecektir.

10.6.4. Indirim uygulamasina iliskin Bakanlar Kuruluna verilen yetki

Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fikrasinin (i) bendinin dördüncü paragrafi ile Bakanlar Kuruluna verilen yetki 26/6/2015 tarihli ve 2015/7910 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile kullanilmistir.

10.6.4.1. Indirim oranlari

Anilan Bakanlar Kurulu Kararinda genel indirim orani %50 olarak belirlenmis olup durumlarina göre sermaye sirketleri bu orana asagidaki oranlari eklemek suretiyle indirim uygulamasindan yararlanabileceklerdir.

10.6.4.1.1. Paylari borsada islem gören halka açik sermaye sirketlerinde indirim orani, indirimden yararlanilan yilin son günü itibariyla, Merkezi Kayit Kurulusu A.S. nezdinde borsada islem görebilir nitelikte pay olarak izlenen paylarin nominal tutarinin ticaret siciline tescil edilmis olan ödenmis veya çikarilmis sermayeye orani;

– %50 ve daha az olan sirketler için 25 puan,

– %50’nin üzerinde olan sirketler için ise 50 puan,

ilave edilmek suretiyle uygulanacaktir.

Örnek: (F) A.S.’nin yetkili organi 6/7/2015 tarihinde 6.000.000 TL nakdi sermaye artirimi karari almis; nakden taahhüt edilen sermayenin %25’i olan 1.500.000 TL ortaklarca 3/8/2015 tarihinde sirketin banka hesabina yatirilmistir. Söz konusu karar 12/8/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmis ve sermaye taahhüdünün geri kalan kismi olan 4.500.000 TL Agustos 2015 döneminin sonuna kadar sirketin banka hesabina yatirilmistir.

(F) A.S.’nin 31/12/2015 tarihi itibariyla Merkezi Kayit Kurulusu A.S. nezdinde borsada islem görebilir nitelikte pay olarak izlenen paylarinin nominal tutarinin çikarilmis sermayesine orani %40 olup 2015 yili sonu itibariyla TCMB tarafindan açiklanan ticari krediler faiz orani %10’dur.

Buna göre, (F) A.S.’nin gerçeklestirdigi nakdi sermaye artisi nedeniyle indirim uygulamasinda dikkate alacagi indirim orani, diger sartlarin da saglanmasi kaydiyla, (%50 + %25=) %75 olacaktir.

Indirim tutari = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 6.000.000 TL x 0,10 x 0,75 x (5/12)

= 187.500 TL

Öte yandan, (F) A.S.’nin Merkezi Kayit Kurulusu A.S. nezdinde borsada islem görebilir nitelikte pay olarak izlenen paylarinin nominal tutarinin çikarilmis sermayesine oraninin %80 olmasi halinde, indirim tutarinin hesaplanmasinda dikkate alacagi indirim orani (%50 + %50=) %100 olacaktir.

Indirim tutari  = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 6.000.000 TL x 0,10 x 1 x (5/12)

= 250.000 TL

10.6.4.1.2. Nakdi olarak artirilan sermayenin, yatirim tesvik belgeli üretim ve sanayi tesisleri ile bu tesislere ait makine ve teçhizat yatirimlarinda ve/veya bu tesislerin insasina tahsis edilen arsa ve arazi yatirimlarinda kullanilmasi durumunda, yatirim tesvik belgesinde yer alan sabit yatirim tutari ile sinirli olmak üzere 25 puan ilave edilmek suretiyle söz konusu indirim uygulanacaktir.

Örnek: (G) A.S.’nin yetkili organi tarafindan 28/8/2015 tarihinde 24.000.000 TL nakdi sermaye artirimi karari alinmis olup nakden taahhüt edilen sermayenin %25’i olan 6.000.000 TL, 8/9/2015 tarihinde ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilmistir. Söz konusu karar 15/9/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmis ve sermaye taahhüdünün geri kalan kismi ayni yilin Eylül ayinin sonuna kadar ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilmistir. Diger taraftan, (G) A.S. nakdi sermaye artirimindan sagladigi bu kaynagin 10.000.000 TL’lik kismini, ayni yilin Eylül ayinda 9.000.000 TL sabit yatirim tutari içeren yatirim tesvik belgeli sanayi tesisi yatiriminda kullanmistir.

(G) A.S.’nin Merkezi Kayit Kurulusu A.S. nezdinde borsada islem görebilir nitelikte pay olarak izlenen paylarinin nominal tutarinin çikarilmis sermayesine orani %80 olup 2015 yili sonu itibariyla TCMB tarafindan açiklanan ticari krediler faiz orani %10’dur.

Buna göre, (G) A.S.’nin Merkezi Kayit Kurulusu A.S. nezdinde borsada islem görebilir nitelikte pay olarak izlenen paylarinin nominal tutarinin çikarilmis sermayesine orani %80 oldugu için indirim tutarinin hesaplanmasinda dikkate alacagi indirim orani (%50 + %50=) %100 olacaktir.

Öte yandan, (G) A.S.’nin nakdi sermaye artiriminin, yatirim tesvik belgeli sanayi tesisi yatiriminda kullanilmis olan 10.000.000 TL’sinin 9.000.000 TL’lik kismi sabit yatirim tutarina iliskin oldugundan, bu tutarla sinirli olmak üzere indirim orani 25 puan ilave edilmek suretiyle (%50 + %50 + %25=) %125 olarak dikkate alinacaktir.

Indirim tutari = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 9.000.000 TL x 0,10 x 1,25 x (4/12)

= 375.000 TL

Kalan (24.000.000 TL – 9.000.000 TL=) 15.000.000 TL’lik sermaye artirimi için indirim orani ise (%50 + %50=) %100 olarak dikkate alinacaktir.

Indirim tutari = Nakdi sermaye artisi x Ticari krediler faiz orani x Indirim orani x Süre

= 15.000.000 TL x 0,10 x 1 x (4/12)

= 500.000 TL

Dolayisiyla, (G) A.S.’nin 2015 hesap dönemine iliskin kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu edebilecegi toplam tutar (375.000 TL + 500.000 TL=) 875.000 TL’dir.

10.6.4.2. Indirim uygulamasina iliskin sinirlamalar

2015/7910 sayili Bakanlar Kurulu Kararinin birinci maddesinin üçüncü fikrasinda indirim uygulamasinda dikkate alinmak üzere farkli indirim oranlari belirlenmistir.

10.6.4.2.1. Gelirlerinin %25 veya fazlasi sirket faaliyeti ile orantili sermaye, organizasyon ve personel istihdami suretiyle yürütülen ticarî, ziraî veya serbest meslek faaliyeti disindaki faiz, kâr payi, kira, lisans ücreti, menkul kiymet satis geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden olusan sermaye sirketleri için indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

Örnek: (H) A.S. 29/7/2015 tarihinde 10.000.000 TL nakdi sermaye artirimi karari almis ve bu karar 14/8/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmistir. Ancak, (H) A.S.’nin 2015 hesap dönemine ait gelir tablosundan, gelirlerinin %55’inin sirketin bankalarda yer alan vadeli mevduat hesaplarina isleyen faiz gelirleri ile istiraklerden elde edilen kar paylari toplamindan olustugu görülmektedir.

Buna göre, (H) A.S.’nin gelirlerinin %25’inden fazlasi pasif nitelikli gelirlerden olustugu için nakdi sermaye artisi nedeniyle indirilebilecek tutarin hesaplanmasinda 2015 hesap dönemi için dikkate alinacak indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

10.6.4.2.2. Aktif toplaminin %50 veya daha fazlasi bagli menkul kiymetler, bagli ortakliklar ve istirak paylarindan olusan sermaye sirketleri için indirilebilecek tutarin hesaplanmasinda indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

Örnek: (K) A.S. 7/6/2016 tarihinde 2.000.000 TL nakdi sermaye artirimi karari almis ve bu karar 10/8/2016 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmistir. (K) A.S.’nin nakdi sermaye artirimi kararinin tescil edildigi hesap döneminin son günü itibariyla aktif toplaminin %57’sinin bagli menkul kiymetler, istirakler ve bagli ortakliklardan olustugu görülmektedir. Dolayisiyla, (K) A.S.’nin aktif toplaminin %50’sinden fazlasi bagli menkul kiymetler, istirakler veya bagli ortakliklardan olustugu için 2016 hesap dönemine iliskin indirilebilecek tutarin hesaplanmasinda dikkate alinacak indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

10.6.4.2.3. Artirilan nakdi sermayenin baska sirketlere sermaye olarak konulan veya kredi olarak kullandirilan kismina tekabül eden tutarla sinirli olmak üzere indirilebilecek tutarin hesaplanmasinda indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

Örnek 1: (L) A.S. 10/9/2015 tarihinde 1.000.000 TL nakdi sermaye artiriminda bulunmus, nakdi sermaye artirimindan sagladigi bu kaynagin 400.000 TL’sini 22/10/2015 tarihinde, yeni kurulan ve ortagi oldugu (KL) Ltd.Sti.’ne sermaye olarak koymustur.

(L) A.S. 1.000.000 TL tutarindaki nakdi sermaye artiriminin, yeni kurulan (KL) Ltd. Sti.’ne sermaye olarak koydugu 400.000 TL’si için indirilebilecek tutarin hesaplanmasinda dikkate alacagi indirim orani %0 olacaktir. Ancak, (L) A.S. kalan 600.000 TL’lik sermaye artirimi için, diger sartlarin da saglanmasi kaydiyla, ilgili dönemde tespit edilecek orana göre indirim uygulamasindan yararlanabilecektir.

Örnek 2: 17/9/2015 tarihinde 5.000.000 TL nakdi sermaye artiriminda bulunan (T) A.S. sagladigi bu kaynagin 2.000.000 TL’sini ortagina 27/10/2015 tarihinde borç olarak vermistir.

(T) A.S.’nin 5.000.000 TL tutarindaki nakdi sermaye artiriminin, ortagina borç olarak verdigi 2.000.000 TL’si için indirilebilecek tutarin hesaplanmasinda dikkate alacagi indirim orani %0 olacaktir. Ancak nakdi sermaye artiriminin kalan 3.000.000 TL’lik kismi için, diger sartlarin saglanmasi kaydiyla, tespit edilecek orana göre indirim uygulamasindan yararlanabilecektir. Öte yandan, borç olarak verilen 2.000.000 TL’nin kismen veya tamamen tahsil edildigi dönemden itibaren, tahsil edilen tutarla sinirli olmak üzere indirim uygulamasindan faydalanilmasi mümkündür.

10.6.4.2.4. Arsa ve arazi yatirimi yapan sermaye sirketlerinde arsa ve arazi yatirimina tekabül eden tutarla sinirli olmak üzere indirilebilecek tutarin hesaplanmasinda indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

Örnek: 11/1/2016 tarihinde 1.000.000 TL nakdi sermaye artiriminda bulunan (M) A.S. 23/10/2017 tarihinde 800.000 TL bedelle bir arsa satin almistir.

Buna göre, (M) A.S. sartlarin saglanmasi kaydiyla 2016 hesap döneminde 12 ay olarak ve genel indirim orani dikkate alinmak suretiyle indirim uygulamasindan yararlanabilecektir. 2017 hesap döneminde 1.000.000 TL’lik nakdi sermaye artirimi dolayisiyla 10 ay genel indirim orani dikkate alinacak, kalan 2 aylik sürede ise 23/10/2017 tarihinde arsa aliminda kullanilan 800.000 TL tutarla sinirli olmak üzere indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

10.6.4.2.5. 9/3/2015 tarihinden Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fikrasinin (i) bendinin yürürlüge girdigi 1/7/2015 tarihine kadar olan dönemde, sermaye azaltimina gidilmis olmasi halinde, azaltilan sermaye tutarina tekabül eden miktarla sinirli olmak üzere indirilebilecek tutarin hesaplanmasinda indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

Örnek: 15/4/2015 tarihinde 4.000.000 TL tutarinda sermaye azaltimina gitmis olan (N) A.S.’nin yetkili organinca 7/7/2015 tarihinde 10.000.000 TL’lik nakdi sermaye artirimi karari alinmis olup bu tutarin %25’i olan 2.500.000 TL ayni tarihte ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilmistir. Söz konusu karar 15/7/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmis ve sermaye taahhüdünün geri kalan kismi olan 7.500.000 TL nakit olarak 29/7/2015 tarihinde ortaklarca sirketin banka hesabina yatirilmistir.

Buna göre, (N) A.S. sartlari tasimasi halinde, nakdi sermaye artiriminin sadece (10.000.000 TL – 4.000.000 TL=) 6.000.000 TL’lik kismi için genel indirim oranini dikkate alarak indirim uygulamasindan yararlanabilecek olup kalan 4.000.000 TL’lik tutar için ise indirim orani %0 olarak uygulanacaktir.

10.6.5. Diger hususlar

10.6.5.1. Indirim tutarinin hesaplanmasinda TCMB tarafindan yararlanilan yil için en son açiklanan ticari krediler faiz orani dikkate alinacagindan geçici vergi dönemlerinden sadece dördüncü geçici vergilendirme dönemi itibariyla bu indirimden yararlanilmasi mümkün bulunmaktadir.

Öte yandan, kazancin yetersiz olmasi nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapilamayan tutarlar, izleyen hesap dönemine iliskin geçici vergilendirme dönemlerine ait geçici vergi matrahlarinin tespitinde indirim konusu yapilabilecektir.

10.6.5.2. Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilmis olan sermaye sirketleri, sartlarin saglanmasi kaydiyla, hesap dönemlerinin sona erdigi ay itibariyla TCMB tarafindan en son açiklanan ticari krediler faiz oranini dikkate alarak indirimden yararlanabileceklerdir.

10.6.5.3. Indirimden faydalanmak isteyen sermaye sirketlerinin, taahhüt edilen sermaye artirimi tutarinin nakit olarak sirketin banka hesabina fiilen yatirildigina iliskin olarak bu islemleri içeren ve ilgili banka subesi tarafindan onaylanmis banka hesap özetini kagit ortaminda veya elektronik ortamda ilgili dönem kurumlar vergisi beyannamesi verme süresi içerisinde kurumlar vergisi yönünden bagli olduklari vergi dairelerine ibraz etmeleri gerekmektedir.

Ayrica, Tebligin bu bölümünde yer alan açiklamalar çerçevesinde indirimden faydalanmak isteyen sermaye sirketlerinin, nakdi olarak artirdiklari sermaye ile indirime konu edecekleri tutara iliskin bilgileri, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bildirmeleri gerekmektedir.”

Yürütme

MADDE 2 – Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.